Džonson i Erdogan razgovarali o turskoj ofanzivi, žele sastanak s Merkel i Makronom

Britanski premijer Boris Džonson i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan žele da se sastanu s liderima Nemačke i Francuske kako bi razgovarali o turskoj vojnoj operaciji protiv Kurda na severu Sirije, saopštio je danas Dauning strit.

U saopštenju Džonsonovog kabineta navodi se da su se on i Erdogan „složili da traže priliku da se sastanu s predsednikom (Francuske Emanuelom) Makronom i kancelarkom (Nemačke Angelom) Merkel kako bi razgovarali o trenutnoj situaciji, kao i o širim pitanjima, uključujući migracije i borbu protiv terorizma“, prenosi AP.

Sporazum o primirju na severu Sirije kojem su posredovale SAD, Džonson je opisao kao „korak u pravom smeru“, ali je naveo da „ostaje velika zabrinutost zbog turske vojne operacije na severoistoku Sirije“.

Turska je 9. oktobra počela operaciju „Izvor mira“ da bi stvorila bezbednu zonu duž svoje granice sa Sirijom, očišćenu od kurdskih boraca koje smatra teroristima i pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Prekid vatre je stupio na snagu u četvrtak uveče kako bi Kurdi mogli da se povuku sa severoistoka Sirije i predvidjeno je da traje do utorka. Medjutim, kurdske i turske snage se medjusobno optužuju za kršenje primirja.

Kurdske snage su danas saopštile da su turska vojska i borci sirijske opozicije koje Ankara podržava nastavili ofanzivu protiv Kurda u prethodna 24 časa.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.