U trendu

Džonson: Kazna za društvene mreže ako ne uklone rasizam

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson izjavio je danas da će, u sklopu zakona za borbu protiv onlajn rasističkih uvreda, društvene mreže biti kažnjene sa 10 odsto svojih globalnih prihoda ako ne sklone mržnju sa svojih platformi.

Džonson je u parlamentu rekao i da će vlada promeniti postojeće mere kako bi se osiguralo da ljudima proglašenim krivim za rasističke uvrede na račun fudbalera, bude zabranjeno prisustvo na fudbalskim utakmicama, prenosi agencija Rojters.

„Ono što mi danas radimo je da preduzmemo praktične korake kako bismo osigurali da se režim Naredbi o zabranama u fudbalu promeni tako da, ako ste krivi za rasističko zlostavljanje fudbalera na mreži, nećete više ići na utakmice, bez ikakvih izuzetaka i izgovora“, rekao je britanski premijer.

Naveo je da je predstavnicima Fejsbuka, Tvitera, TikToka, Snepčeta i Instagrama sinoć stavio do znanja da će Britanija donošenjem zakonom rešiti ovaj problem i da će se, ukoliko ne sklone mržnju i rasizam sa svojih platformi, suočiti sa novčanim kaznama u iznosu od 10 odsto njihovih globalnih prihoda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.