U trendu

Dzonson: Konferencija o klimi vazna i teska, uspeh neizvestan

LONDON – Britanski premijer Boris Džohson upozorio je danas da će predstojeća konferencija UN o klimi COP26 biti „vrlo teška“ i da postoji opasnost da ne uspe uprkos obećanjima brojnih zemalja da će se angažovati na smanjenju emisija ugljen dioksida, preneo je Rojters.

„Naravno, tačno je da je COP26 istovremeno neverovatno važna za našu planetu, ali i vrlo teška i mogao bih reći da visi o koncu“, rekao je šef vlade pred britanskim poslanicima.

Nakon otvaranja COP26 31. oktobra u Glazgovu britanska vlada će tokom dvonedeljnih sastanaka morati da uveri oko 200 zemalja učesnica da urade više na smanjenju emisije ugljen dioksida (CO2), u nadi da će uspeti da obuzdaju globalno otopljenje ispod 1.5 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijsko razdoblje, što je vrlo ambiciozan prag postavljen 2015. Pariskim sporazumima.

Uoči samita predstavnika zemalja G20 ovog vikenda u Rimu Boris Džonson je rekao da je 17 od 20 zemalja članica predstavilo planove o smanjenju emisija ugljen dioksida, ali Kina i Indija, dva vrlo velika zagađivača, to nisu uradile.

Džonson podseća da su se zemlje koje čine 80 posto svetske privrede ove godine obvezale da će postati CO2 neutralne do 2050., u odnosu na 30 posto koliko ih se na to obavezalo ranije.

“Svaki dan razgovaram sa svetskim liderima koji govore o novim angažmanima. Da li je to dovoljno? Bojim se da je prerano reći“, priznao je britanski premijer.

Boris Džonson je već u ponedeljak upozorio na rizik od mogućeg neuspeha konferencije, kazavši da je „vrlo zabrinut jer bi sve moglo poći po zlu“.

„Ovo je jako, jako teško, ali verujem da ćemo ipak uspeti.“, kazao je on.

Na najveći samit o klimi nakon pariskih pregovora 2015. planira da dođe 120 svetskih lidera, ali kineski predsednik Si Đinping i ruski predsednik Vladimir Putin neće se pojaviti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar