Džonson: Napad na London je napad na svet

Šef britanske diplomatije Boris Džonson je izjavio danas da činjenica da su žrtve napada u Londonu poreklom iz 11 zemalja pokazuje da je napad na London zapravo napad na ceo svet.

„Naše vrednosti su superiornije (nego od ekstremista)… sloboda, demokratija, pravna jednakost ljudskih bića“, rekao je novinarima Džonson, koji je u Njujorku jer Velika Britanija predsedava Savetu bezbednosti UN, izražavajući uverenje da će ekstremisti biti poraženi.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije je rekao da se države širom sveta ujedinjuju u borbi protiv odgovornih za napad i njihove „gnusne“ ideologije.

Kako je naveo, tokom sastanaka u Vašingtonu u sredu i danas u UN video je da se zemlje, uključujući pretežno islamske veroispovesti, ujedinjuju kako bi pobedile ekstremističku organizaciju Islamska država.

Džonson je, medjutim, rekao da ekstremisti moraju biti poraženi „u srcima i umovima“ svojih sledbenika i dodao da internet provajderi i kompanije koje upravljaju društvenim mrežama moraju da preuzmu odgovornost i da uklone sajtove koji utiču na radikalizaciju ljudi.

U napadu na Vestminsterski most i kasnije na ulaz u britanski parlament koji je po oceni britanskih vlasti izveo samostalno jedan napadač, ubijeno je troje ljudi, a više od 20 je povredjeno. Napadač je takodje ubijen kada je nožem napao britanskog policajca, jednu od žrtava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.