U trendu

DZonson napravio propust, istrazuje se 300 fotografija

LONDON – Britanski premijer Boris DŽonson optužen je za propuste u izveštaju više državne službenice Sju Grej o žurkama koje su organizovane u Dauning stritu tokom lokdauna, javlja BBC.

Otkriveno je i da su policajci Skotland jarda pribavili više od 300 fotografija i 500 stranica dokumenata, i da istražuju 12 događaja održanih u Dauning stritu tokom lokdauna, uključujući žurku u privatnom stanu premijera DŽonsona, prenosi britanski list “Gardijan”.

U dugo očekivanom izveštaju Sju Grej, objavljenom nakon što je istražila 16 odvojenih skupova, uključujući tri za koje se ranije nije znalo, navodi se da se neki događaji “nisu smeli dogoditi”.

Nakon objavljivanja izveštaja, Boris DŽonson je uputio izvinjenje, navodeći da u potpunosti prihvata nalaze ovog izveštaja.

Potom se suočio sa brojnim pitanjima i kritikama poslanika.

U izveštaju Grej se potvrđuje da londonska policija istražuje 12 događaja, koji su održani na osam odvojenih datuma, zbog navodnog kršenja kovid pravila.

Među njima je i događaj “donesi svoje piće” koji je održan 20. maja 2020. godine u bašti u Dauning stritu, za koji se premijer izvinio zbog prisustva, kao i premijerova rođendanska zabava održana 19. juna 2020. godine.

Policija, međutim, istražuje i okupljanje od 13. novembra 2020. godine u stanu DŽonsona u Dauning stritu.

Na pitanje jednog poslanika laburista da li je bio na toj zabavi, DŽonson je rekao da neće davati komentar o nečemu što istražuje policija.

Grej je u izveštaju uputila oštre kritike na račun kulture među visokim državnim službenicima i osobljem u Dauning stritu, navodeći da neki od skupova nisu poštovali visoke standarde ”koji se očekivali od celokupne britanske populacije u to vreme” i da se premalo razmišljalo kako bi se to moglo pojaviti u javnosti.

”Bilo je propusta u vojdstvu. Neki događaji nije trebalo da budu dozvoljeni. Nije trebalo dozvoliti da se drugi događaji razvijaju kao što su se odvijali”, ocenjuje Grej u izveštaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar