U trendu

Džonson: Ne brine me istraga u vezi s adaptacijom mog stana

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson danas je izjavio da nema nikakvog razloga za zabrinutost zbog istrage koju je pokrenula izborna komisija u vezi finansiranja adaptacije stana premijera.

Britanska izborna komisija pokrenula je juče istragu o finansiranju adaptacije stana premijera i saopštila da postoji osnovana sumnja da je počinjeno krivično delo.

„Uvereni smo da postoje opravdani osnovi za sumnju da je moglo doći do jednog ili više prekršaja. Zbog toga ćemo nastaviti formalnu istragu kako bismo utvrdili sve činjenice“, saopštila je Izborna komisija u vezi finansiranja adaptacije stana u kojem boravi Džonson, navodi Rojters.

Džonson je danas kazao da će se povinovati bilo kakvim zahtevima koje bude odredila Izborna komisija nakon istrage.

„Mislim da ovde nema šta da se vidi, kao i da nema razloga za zabrinutost“, rekao je on novinarima.

Istraga bi trebalo da utvrdi da li neke transakcije u vezi sa radovima spadaju u nadležnosti koje reguliše Komisija i da li je takvo finansiranje prijavljeno u skladu sa propisima.

Ako utvrdi da je došlo do prekršaja i da postoji dovoljno dokaza, Komisija može izreći novčanu kaznu ili uputiti slučaj policiji.

Džonson je tokom rasprave sa opozicijom u parlamentu rekao da je sam pokrio troškove renoviranja stana i da se u potpunosti pridržavao kodeksa ponašanja i ministarskog kodeksa.

U svom blogu objavljenom prošle sedmice, bivši savetnik premijera Dominik Kamings optužio je svog nekadašnjeg šefa zbog „neetičnog i verovatno ilegalnog“ plana da donatori Konzervativne stranke finansiraju skupo i kompletno renoviranje njegovog stana u kojem živi sa verenicom Keri Simonds i malim sinom, preneo je AP.

Ovo je najnovija u nizu optužbi na račun Džonsona i drugih konzervativaca, uključujući bivšeg premijera Dejvida Kamerona, a o tome da su prekršili pravila vezana za kontakte sa donatorima i biznismenima i pokušali to da prikriju, navodi agencija.

Opozicione stranke su pojačale optužbe uoči lokalnih izbora zakazanih za naredni mesec.

U Dauning stritu su ustali u odbranu premijera nakon što je Kamings doveo u pitanje „kompetentnost i integritet“ Džonsona, prenosi BBC.

Britanska vlada je takođe saopštila da je Džonson sam platio troškove renoviranja stana koji, kako se procenjuje, iznose oko 280.000 dolara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.