U trendu

DŽonson: Prekid vatre nedovoljan za ukidanje sankcija Rusiji

LONDON – Sporazum o prekidu vatre između Rusije i Ukrajine ne bi bio dovoljan za ukidanje britanskih sankcija, izjavio je danas britanski premijer Boris DŽonson na sastanku sa svojim ministima.

„Premijer je rekao da samo prekid vatre ne bi bio razlog za ukidanje sankcija Velike Britanije Rusiji“, kazao je DŽonsonov portparol novinarima, govoreći o čemu je bilo reči na sastanku vlade, preneo je Rojters.

„On je rekao da se pritisak na (ruskog predsednika Vladimira) Putina mora povećati i daljim ekonomskim merama i pružanjem vojne pomoći kako bi se osiguralo da Rusija potpuno promeni kurs“, istakao je portparol britanskog premijera.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras izjavila je u nedelju da bi sankcije uvedene ruskim pojedincima i kompanijama mogle biti ukinute ako se Rusija povuče iz Ukrajine i obaveže se da će okončati agresiju.

U intervjuu za britanski list „Telegraf“, Trasova je istakla da bi mere mogle da prestanu ako Moskva promeni kurs.

„Ono što znamo je da je Rusija potpisala više sporazuma koje jednostavno ne poštuje. Dakle, mora postojati visoka cena. Naravno, sankcije su višoka cena“, rekla je ona.

Sankcije treba ukinuti samo nakon potpunog prekida vatre i povlačenja, ali i ako se obaveže da neće biti dalje agresije, istakla je Trasova.

„Takođe, postoji mogućnost da se sankcije brzo ponovo uvedu ako dođe do dalje agresije u budućnosti. To je prava poluga za koju mislim da se može iskoristiti“, navela je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar