U trendu

Džonson suočen sa optužbama zbog renoviranja stana

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson suočen je danas sa optužbama zbog skupog renoviranja svog stana u Dauning stritu nakon niza optužbi koje je izneo njegov bivši savetnik.

U svom blogu objavljenom kasno sinoć, bivši savetnik premijera Dominik Kamings optužio je svog nekadašnjeg šefa zbog „neetičnog i verovatno nezakonitog“ plana da donatori Konzervativne stranke finansiraju skupo i sveobuhvatno renoviranje njegovog stana u sedištu premijera u kojem živi sa verenicom Keri Simonds i malim sinom, prenosi AP.

Ovo je najnovija u nizu optužbi na račun Džonsona i drugih konzervativaca, uključujući bivšeg premijera Dejvida Kamerona, o tome da su prekršili pravila vezana za kontakte s donatorima i biznismenima i pokušali to da prikriju, navodi agencija.

Opozicione stranke su pojačale te optužbe uoči lokalnih izbora zakazanih za naredni mesec.

U Dauning stritu su ustali u odbranu premijera nakon što je Kamings doveo u pitanje „kompetentnost i integritet“ premijera, prenosi BBC.

Britanska vlada je saopštila da je Džonson sam platio troškove renoviranja stana, koji, kako se procenjuje, iznose oko 280.000 dolara.

Kako navodi AP, opoziciona Laburistička partija je, međutim, saopštila da premijer treba da objasni kako je došao do tog novca.

Portparol laburista Stiv Rid rekao je da vlada treba da objavi svu korespondenciju u vezi sa isplata ili donacijama za obnovu premijerovog stana.

„Ako ljudi daju velike donacije Konzervativnoj stranci i vladi, mi treba da znamo ko su oni kako bismo mogli da se uverimo da im vlada zauzvrat ne čini usluge“, rekao je Rid za radio BBC.

Izborna komisija, koja nadgleda izbore i reguliše političko finansiranje u Britaniji, saopštila je da još uvek traži odgovore od Konzervativne partije o tome da li je neke sume novca trebalo da budu prijavljene na osnovu zakona o političkim donacijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.