U trendu

DŽonson: VB neće oklevati da pooštri sankcije Moskvi

LONDON – Velika Britanija neće oklevati da pooštri sankcije Moskvi, a ukoliko Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu nastojaće da doprinese raspoređivanju NATO snaga, izjavio je danas premijer Boris DŽonson.

DŽonson je pozvao evropske saveznike da budu spremni da uvedu oštar paket sankcija Rusiji ako napadne Ukrajinu i dodao da bi jedinstvo na Zapadu pomoglo u odvraćanju ruske agresije, prenosi agencija Rojters.

„Apsolutno je važno da zapadne zemlje budu ujedinjene sada, jer će naše jedinstvo biti mnogo efikasnije u odvraćanju od bilo kakve ruske agresije,“ poručio je britanski premijer poslanicama u Parlamentu.

NATO saveznici saopštili su juče da su stavili svoju vojsku u stanje pripravnosti, kao i da će poslati dodatne brodove i avione-lovce u svoje baze na istoku Evrope, jačajući snage i odbranu, što je Rusija ocenila kao zapadnu „histeriju“.

„Mi u Ujedinjenom Kraljevstvu nećemo oklevati da pooštrimo naše nacionalne sankcije Rusiji kao odgovor na sve što predsednik Vladimir Putin može da uradi“, rekao je DŽonson.

On je poručio da će Britanija nastojati da doprinese svakom novom raspoređivanju NATO snaga kako bi zaštitila svoje saveznike u Evropi u slučaju da Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu.

Takođe je rekao da ukoliko je Putinov cilj bio da održi snage NATO dalje od ruskih granica, onda bi „invazija na Ukrajinu bila kontraproduktivna“.

„Ne možemo da se igramo sa vizijom celovite i slobodne Evrope koja se pojavila u tim neverovatnim godinama od 1989. do 1991. godine“, poručio je DŽonson, misleći na pad Berlinskog zida i kraj komunističke vladavine u istočnoj Evropi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.