U trendu

Džonson za Bajdena kaže da je kao nalet svežeg vazduha

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson pozdravio je danas američkog predsednika Džozefa Bajdena kao „veliki nalet svežeg vazduha“ zbog toga što želi da sarađuje sa Londonom u vezi sa nizom pitanja, od klimatskih promena i kovida, do bezbednosti.

„To je veliki dah svežeg vazduha“, kazao je Džonson za svoj razgovor sa Bajdenom, prenosi Rojters.

„Novo je, zanimljivo i mi se veoma trudimo. Razgovarali smo oko sat i 20 minuta. Bio je to dug i dobar razgovor. Pokrili smo ogroman spektar tema“, rekao je britanski lider.

On je umanjio značaj razmimoilaženja sa Vašingtonom oko uticaja Bregzita na mir u Severnoj Irskoj, navodeći da su SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU u „potpunoj harmoniji“ u vezi sa nalaženjem rešenja kojim bi se podržao mirovni sporazum iz 1998. godine.

Na pitanje da li je Bajden izrazio zabrinutost zbog situacije u Severnoj Irskoj, Džonson je odgovorio odrečno.

„SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i EU, svi mi imamo apsolutno zajedničko stanovište a to je da osiguramo nastavak balansa mirovnog procesa“, kazao je britanski premijer, dodavši da je optimista u tom pogledu.

Nešto ranije, Džonson je dočekao američkog predsednika Džozefa Bajdena u engleskom primorskom odbaralištu Karbis bej, uoči sutrašnjeg početka samita G7.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.