U trendu

Džonson želeo da suspenduje parlament

LONDON – Britanski premijer Boris Džonson želeo je da suspenduje parlament, rečeno je danas na ročištu u škotskom sudu, kojem se 70 poslanika obratilo da presudi o zakonitosti Džonsonovog postupka.

Džonson je, naime, krajem avgusta najavio da će suspendovati parlament od sredine septembra do sredine oktobra, što je malo pre predviđenog izlaska Britanija iz Evropske unije 31. oktobra, a kako bi dozvolio vladi da objavi novi zakonodavni program, preneo je Rojters.

Politički protivnici, koji tvrde da je to jednostavno taktika da ih sprece u pokušaju da zaustave Bregzit bez dogovora, već su se obratili najvišem građanskom sudu u Škotskoj kako bi presudio da bi bilo nezakonito i neustavno da parlament bude suspendovan pre datuma izlaska iz EU.

Na današnjem ročištu, advokat koji je zastupao više od 70 poslanika rekao je Škotskom sudu da mu je dve nedelje pre Džonsonove najave jedan pomoćnik poslao poruku s pitanjem o produženju ili suspenziji parlamenta od sredine septembra.

Znak za štikliranje i reč „da“ napisana je na dokumentu, rekao je advokat Eden Onil.

Poslanici koji stoje iza ovog slučaja žele da sud presudi da parlament ne može biti suspendovan, a odluka sudija se očekuje sutra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.