U trendu

Džonsona proverava policijsko telo zbog veza sa Arkjuri

LONDON – Gradska vlada Londona (GLA) saopštila je danas da je uputila predmet vezan za britanskog premijera Borisa Džonsona Telu za policijsku internu kontrolu radi pokretanja potencijalne istrage o navodima o neprimerenom ponašanju koje uključuje američku biznismenku Dženifer Arkjuri dok je Džonson bio gradonačelnik Londona.

U predmetu se navodi da Džonson dok je bio gradonačelnik nije prijavio da ima bliske lične veze sa tehnološkom preduzetnicom Dženifer Arkjuri, koja je dobila na hiljade funti za finansiranje javnog poslovanja i mesta na službenim putovanjima, o čemu je prvi izveštavao „Sandej tajms“.

Na pitanje vezano za predmet, Džonsonov portparol je odgovorio Rojtersu da je premijer kada je bio gradonačelnik Londona uradio ogroman posao i da je sve urađeno pristojno i na normalan način.

Arkjurijeva nije odgovorila na zahtev Rojtersa poslat elektronskom poštom da da svoj komentar.

Predmet je upućen Telu za policijsku internu kontrolu, jer je Džonson bio šef kancelarije za policijske poslove i krivične radnje gradonačelnika, što je ekvivalentno ulozi policijskog komesara dok je bio gradonačelnik Londona od 2008. do 2016. godine.

Na osnovu predmeta, Telo će utvrditi da li postoji osnova za pokretanje pune istrage koja bi mogla da dovede do izricanja krivičnih optužbi za neprimereno ponašanje u javnom poslu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.