U trendu

Džozef: Priština odmah da počne sa formiranjem ZSO

VAŠINGTON – Američki profesor Edvard P. Džozef izjavio je danas da bi Priština trebalo odmah da počne sa formiranjem Zajednice srpskih opština, jer, prema njegovim rečima, odlaganje povećava rizike.

On je govorio i o obavezama EU i SAD u primeni sporazuma i o najzastupljenijoj temi na takozvanom Kosovu, članu sedam i obavezi formiranja Asocijacije, prenela je „Ekonomija onlajn“.

Prema njegovim rečima, Briselski i Ohridski sporazum su pravno obavezujući.

Džozef je istakao da postoje mnoge važne prednosti za Prištinu, koji je ozbiljno narušen statusom kvo.

Prema njegovim rečima, svi građani Kosova i Metohije to moraju da shvate, jer kako on tvrdi, samo Srbija ima koristi od statusa kvo, dok građani Kosova i Metohije, i Albanci i Srbi, nemaju koristi.

Kao drugo, on navodi da u vezi sa obavezama iz člana 7 koji postoji samoupravljanje za srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, uz finansijsku podršku Srbije i direktnu komunikaciju sa kosovskom vladom.

Džozef je rekao da član 7 zahteva od Prištine da „odmah počne pregovore“ o samoupravi, navodeći „prethodne sporazume o dijalogu“.

Dakle, demonstranti i kritičari na takozvanom Kosovu moraju da prihvate ove dve tačke, kazao je on za „Nacional“.

Priština ima obavezu po ovom pitanju, i mnogo toga će dobiti od Briselskog i Ohridskog sporazuma, istakao je Džozef.

SAD insistiraju da će samouprava ili ZSO biti striktno u skladu sa kosovskim ustavom, a ne prepreka u bilo kom obliku za njegovu funkcionalnost, naglasio je američki profesor.

„Osnovni koncept SAD i EU je da određeni broj opština koordinira postojeća ovlašćenja“, rekao je Džozef.

On je rekao da je njegova poenta u spoljnoj politici da su SAD, koje su stalno vršile pritisak na Prištinu po ovom pitanju, obavezne da obezbede da samouprava ili ZSO bude legalna, ispravna i funkcionalna.

Dakle, kako je on istakao, postoje rizici, a postoje i koristi.

Priština mora da se kreće brzo i pažljivo u ovom poslu, naveo je Džozef.

„Takođe postoje veliki rizici ako se ne krene napred sa ZSO– s tim što se Kosovo okrivljuje za opstrukciju sporazuma od samog početka“, rekao je on za „Nacional“.

Kako Džozef tvrdi, postoji veća i potpuno zanemarena opasnost na koju je ukazao, suverenitet takozvanog Kosova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar