U trendu

Edogan: S Merkel, Putinom i Makronom 5. marta o Idlibu

ANKARA – Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da se nada da će se 5. marta sastati sa liderima Rusije, Nemačke i Francuske, Vladimirom Putinom, Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kako bi razgovarali o situaciji u sirijskoj pokrajini Idlib.

„Tema Idliba pođednako je važna kao što je bio Afrin i teritorije operacije (turske vojske) ‘Proleće mira’. Juče sam preneo naš čvrst stav o ovoj temi gospodinu Putinu, kao i Merkelovoj i Makronu. Sastaću se sa Putinom, Makronom i Merkel 5. marta i razgovaraćemo ponovo o ovoj temi“, rekao je Erdogan u govoru u Izmiru, koji je prenela televizija NTV.

Erdogan je dodao da bi sastanak četvoro lidera u martu mogao da bude organizovan u Istanbulu, prenosi TAS S.
Ruska agencija ranije danas prenela je da je Erdogan poručio i da će Ankara delovati odlučnije u Siriji, jer u toj zemlji ginu turski vojnici.

„Odlučili smo se za plan akcije i preduzećemo odlučnije korake“, rekao je Erdogan.

On nije precizirao koji bi to koraci bili, ističući samo da se Ankara „neće savijati pred scenarijima globalnih sila“.

Situacija u pokrajini Idlib pogoršala se dramatično krajem januara kada su trupe sirijske vlade počele ofanzivu na ekstremiste koji su prekršili primirje. U toj akciji veći deo pokrajina Alep i Idlib su oslobođeni.

Moskva je više puta izrazila podršku ovim protivterorističkim akcijama, dok je Ankara tvrdila da su vladine trupe prekršile mirovni sporazum iz Sočija.

Turski predsednik Redžep Taijip Erdogan je upozorio na moguću vojnu operaciju u Idlibu, podseća ruska agencija.
Napadi ekstremista na vojne pozicije sirijske vlade su se pojačali, a ruske vazdušne snage priljučile su se kontranapadima 20. februara.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.