U trendu

EEAS: Izgradite imunitet na dezinformacije o vakcinama

BRISEL – Evropska služba za spoljne poslove (EEAS) ukazala je na činjenicu da su vakcine „odgovor na pandemiju Kovid-19“, a vakcinacije uopšteno, „jedan od najvećih uspeha u oblasti javnog zdravlja“ koji je doprineo iskorenjivanju mnogih bolesti.

EEAS ukazuje i na ogroman broj „obmana i teorija zavere“ na društvenim mrežama kada je reč o vacinaciji i poziva Evropljane na „imunizaciju“ od dezinformacija.

”Globalna pandemija, praćena onim što je Svetska zdravstvena organizacija nazvala „infodemijom“, podstakla je širenje dezinformacija protiv vakcinacije. Vakcine, i uopšte zdravstvena pitanja, pružaju plodno tlo za sve vrste dezinformacija. To su vrlo složene teme koje nas podstiču da tražimo nove informacije, a istovremeno izazazivaju emocije, radoznalost, strah, strepnje i zabrinutosti. Mešavina ‘novosti’ i ovih osećanja pomaže da se neistine šire gotovo šest puta brže od istine”, navodi se u saopštenju EEAS.

U EEAS upozoravaju da su među akterima koji se bave dezinformacijam o vakcinama protiv Kovid19 ”i strane države”, a da njihove poruke služe za stvaranje razdora, straha i podrivanje poverenja u zdravstvo, vlast, medije i nauku uopšte.

Dodaje se i da se dezinformacije često grade oko „jezgra istine“, što ih čini ”verovatnijim i težim za otkrivanje”.

U EEAS zato pozivaju građane da u susretu sa informacijama na društvenim mrežama provere pouzdanost izvora, samog autora poruke i na osnovu čega je poruka zasnovana.

”Baš kao što vakcine mogu pružiti imunitet na viruse, uključujući Kovid-19, i mi možemo izgraditi imunitet na dezinformacije. Higijena, kao što je često pranje ruku, pomaže u zaštiti od Kovid -19, a na isti način, higijena informacija može usporiti širenje štetnih obmanjujućih informacija, posebno na društvenim mrežama”, navode u EEAS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar