U trendu

Egipat negira da je hteo da preda deo Sinaja Palestincima

Portparol egipatskog predsednika Ala Jusef kategorički je danas odbacio tvrdnje izraelskih medija da je Egipat predložio da se odrekne dela Sinajskog poluostrva kako bi Palestinci mogli da osnuju nezavisnu državu.

Uspostavljanje palestinske države na Sinajskom poluostrvu prvi put je pomenuo zamenik izraleskog premijera Ajub Kara na svom nalogu na Tviteru, što je izazvalo oštre reakcije u Egiptu.

Jusef je u saopštenju naveo da se o tom pitanju nikada nije razgovaralo „ni na kojem nivou“, preneo je AP.

On je naglasio da je Sinajsko poluostrvo „dragi deo“ zemlje, te da je nezamislivo govoriti o tako „nerealnim i neprihvatljivim predlozima“.

Njegovi komentari usledili su na kraju današnjeg sastanka između vrhovnih komandanata egipatske vojske i policije sa egiptaskim predsednikom Abdelom Fatakom el-Sisijem u Kairu.

Izrael je napao i okupirao Sinajsko poluostrvo 1956. godine tokom Suecke krize, u arapskom svetu poznate i kao Tripartitne ageresije zbog koordinisanja napada Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Izralea, i tokom Šestodnevnog rata 1967. godine.

Egipat je 6. oktobra 1973. godine pokrenuo Jomkipurski rat kako bi vratio pod svoju kontrolu poluostrvo, na kojem su vođeni žestoki sukobi egipatskih i izraleskih snaga.

Nakon što su dve zemlje potpisale mirovni sporazum 1979. godine, Izrael se do 1982. godine povukao s skoro celog poluostrva.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar