U trendu

Egipat: Oslobođen novinar Al Džazire posle četiri godine

KAIRO – Egipatske vlasti su danas oslobodile Mahmuda Huseina, egipatskog novinara koji radi za katarsku medijsku mrežu Al Džaziru, nakon što je proveo u pritvoru četiri godine, rekao je njegov brat za Rojters.

Husein je pritvoren u decembru 2016. godine i držan je iza rešetaka pod optužbama da je širio lažne vesti, da je bio deo zabranjene grupe i da je primao novac od stranaca.

Organizacija za ljudska prava Amnesti internešenel je mnogo puta pozivala vlasti Egipta na njegovo oslobađanje, nakon što je tužilaštvo iz Kaira u maju 2019. godine naredilo da se on pusti iz zatvora.

Međutim, nedelju dana kasnije, Egipatsko vrhovno tužilaštvo mu je dodalo još nekoliko optužbi i naredilo novi pritvor.

Oslobađanje Huseina iz zatvora dolazi nekoliko nedelja nakon što je Egipat pristao da obnovi veze sa Katarom, kratko nakon trogodišnjih zamrznutih odnosa s Dohom.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u junu 2017. godine prekinuli su odnose sa Katarom, navodeći da Doha podržava radikalne islamističke grupe i da je bliska sa rivalom Rijada, Teheranom, što su iz Katara demantovali, podseća africanews.com.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.