U trendu

Egipat upozorava Etiopiju zbog brane na Plavom Nilu

KAIRO – Egipatski predsednik Abdel Fatah el Sisi upozorio je danas Etiopiju da njegova vlada neće tolerisati bilo kakve poteze Etiopije koji bi smanjili udeo Egipta u korišćenju vode iz reke Nil.

Upozorenje, drugo za nešto više od nedelju dana, usledilo je nakon što tokom poslednje runde razgovora izmedu Egipta, Etiopije i Sudana oko podele vode nije došlo do napretka, prenosi AP.

El Sisi je rekao da su „sve mogućnosti otvorene“ ukoliko se „dirne udeo Egipta“ i pozvao Adis Abebu da sarađuje sa Kairom i Kartumom kako bi se izbegao sukob.

Prošle nedelje el Sisi je upozorio na regionalnu „nezamislivu nestabilnost“ do koje bi moglo da dođe bez pravno obavezujućeg sporazuma o eksploataciji brane, zasnovanog na međunarodnom zakonu i normama koje regulišu prekogranične reke.

Sudanski ministar za navodnjavanje Jaser Abas složio se sa tim rekavši da bi Sudan i Egipat spor mogli da iznesu pred Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i pozvao međunarodnu zajednicu da pomogne „pre nego što bude prekasno“.

Iz Etiopije nisu komentarisali upozorenje.

Tri države nalaze se u ćorsokaku u dugogodishnjem sporu oko gigantske brane koju Adis Abeba gradi na glavnoj pritoci reke Nil.

Egipat i Sudan tvrde da im plan Etiopije da doda 13,5 milijardi kubnih metara vode 2021. godine u rezervoar brane na Plavom Nilu predstavlja pretnju.

Egipat, koji više od 90 odsto svojih zaliha vode bazira na reci Nil, plaši se razornog uticaja ukoliko brana radi bez uzimanja u obzir njegovih potreba.

Etiopija navodi da je brana od suštinske važnosti jer velikoj većini stanovništva nedostaje električna energija.

Plavi Nil se sastaje sa Belim Nilom u Kartumu, odakle Nil vijuga na sever kroz Egipat i uliva se u Sredozemno more.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.