najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Egipat zainteresovan za “mistrale” izgrađene za Rusiju

Egipatska delegacija s ovlašćenjem predsednika Abdel Fataha el Sisija pregovara s francuskom vladom o kupovini nosača helikoptera “mistral” izgrađenih za Rusiju, piše francuski list Tribun.

Izvori upoznati s planovima egipatske strane tvrde da je Kairo takođe zainteresovan i za kupovinu dve korvete tipa “govind” (Gowind), ali strane ne mogu da se dogovore o vrednosti ugovora.

Po mišljenju Egipta, Ministarstvo ekonomije Francuske odredilo je suviše visoku cenu za brodove i time onemogućilo kompaniji DCNS koja je s ruskim Rosoboronoeksportom potpisala ugovor o isporuci “mistrala”, bilo kakve manevre, piše Tribun.

Sagovornik lista tvrdi da će se pregovori nastaviti do kraja oktobra, tek tada se mogu očekivati zvanične odluke.

U svakom slučaju, Egipat izgleda veoma zainteresovan za sporazum. Ti brodovi mogu da budu razmešteni u Crvenom i Sredozemnom moru za moguću kasniju intervenciju u Libiji i Jemenu, zaključuje francuski list.

Početkom avgusta predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Fransoa Oland stavili tačku na sudbinu dva nosača helikoptera “mistral”, koje su strane pokušavale da reše skoro godinu dana.

Istog dana je na račun jedne banke, a zatim i u Državni trezor Rusije bilo prebačeno vise od milijardu evra kompenzacije (950 miliona evra za otkazivanje isporuke dva broda i 67,5 miliona evra za delove broda).

Francuska je u leto 2011. godine sklopila sa Rusijom ugovor o izgradnji dva nosača helikoptera tipa “mistral” za rusku Vojno-pomorsku flotu. Međutim prošle jeseni Pariz je objavio da je odlučio da odloži predaju nosača helikoptera Rusiji zbog “situacije u Ukrajini”.

(Tanjug)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike