U trendu

Egipat zatvorio granični prelaz gde Hamas i Izrael ratuju

KAIRO – Egipat je danas zatvorio svoj glavni granični prelaz sa Pojasom Gaze, dok su u toku tenzije sa grupom Hamas na toj teritoriji, rekli su danas zvaničnici.

Ovo je prvi put da je prelaz Rafa zatvoren tokom radnog dana ove godine, a egipatske vlasti držale su granični prelaz otvoren 11 dana tokom sukoba između Izraela i Hamasa u maju, piše AP.

Zvaničnici dalje navode da je zatvaranje povezano sa naporima Kaira da posreduje u dugoročnom prekidu vatre između Izraela i Hamasa.

Jedan od zvaničnika je rekao da je ovaj potez imao za cilj pritisak na Hamas zbog „razlika“ između Kaira i militantne grupe zbog nedostatka napretka u indirektnim razgovorima sa Izraelom pod vođstvom Egipćana, kao i zbog napora da se pomire palestinske grupacije.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Hamasa, Liad al-Bozum rekao je da je Hamas obavešten o zatvaranju i da su u kontaktu sa egipatskim vlastima kako bi ponovo otvorili Rafu.

„Zatvaranje prelaza pogoršava humanitarnu krizu unutar pojasa Gaze i nadamo se da će prelaz što pre proraditi“, rekao je portparol.

Egipat je godinama bio ključni posrednik između Izraela i Hamasa.

Šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel boravio je prošle nedelje u retkoj poseti Izraelu kako bi sa premijerom Naftalijem Benetom razgovarao o sporazumu o prekidu vatre i pozvao je Beneta da poseti Egipat.

Nakon rata u maju, Egipat je dopustio pomoć i konvoje u Gazi kako obnovili kuće i infrastruktue uništenie tokom rata.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.