U trendu

Egipatski ministar spoljnih poslova u Damasku, prvi put od 2011.

DAMASK – Egipatski ministar spoljnih poslova Sameh Šukri stigao je danas u Damask, što je prva poseta egipatskog ministra Siriji otkako je počeo rat 2011. godine i još jedan znak da otopljavanja odnosa između predsednika Bašara al-Asada i arapskih država, naveo je Rojters.

Šukri je stigao u Damask gde ga je na aerodromu sačekao sirijski kolega Fajsal Mekdad, saopštila je sirijska državna novinska agencija SANA, kao i portparol egipatskog MSP.

Egipatsko ministarstvo je u nedelju izdalo saopštenje da će Šukri preneti „poruku solidarnosti iz Egipta“ tokom poseta Siriji i Turskoj, zemljama u kojima je nedavni katastrofalni zemljotres odneo više od 50.000 života.

Predsednik Egipta Abdul Fatah al-Sisi razgovarao je sa Asadom telefonom prvi put 7. februara, a u nedelju je delegacija vodećih egipatskih parlamentaraca, među njima i predsednik skupštine, razgovarala sa Asadom u Damasku.

Ministar spoljnih poslova Jordana, koji je jednom podržao sirijsku opoziciju, takođe je bio u posetu Damasku nakon zemljotresa, prvi put od početka građanskog rata.

Britanska novinska agencija navodi da je Asad bio izolovan od regionalnih zemalja zbog nasilnog rušenja protesta 2011. godine i suspenzije Sirije iz Arapske lige.

Ujedinjeni Arapski Emirati, koji su počeli da normalizuju odnose sa Damaskom pre nekoliko godina, poslali su značajnu pomoć Siriji posle zemljotresa.

Vašington je digao glas protiv bilo kakve rehabilitacije ili normalizacije odnosa sa Asadom, navodeći kao razlog vladinu brutalnost tokom konflikta i potrebu da se vidi napredak ka političkom rešenju situacije.

U Siriji je poginulo najmanje 5.900 ljudi od zemljotresa, a većina njih u pobunjeničkom severozapadu.

Šukrijeva poseta Turskoj naglašava otopljenje odnosa Kaira sa Ankarom.

Diplomatski odnosi između Egipta i Turske su bili zaoštreni kada je Sisi 2013. godine, u to vreme načelnik generalštaba, predvodio svrgavanje bivšeg predsednika Muhameda Mursija iz Muslimanskog bratstva, koji je imao tursku podršku tokom jednogodišnjeg boravka na mestu šefa države.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.