U trendu

Egipatski novi amandman otpušta bez disciplinskog postupka

KAIRO – Egipatski parlament odobrio je zakonske amandmane kojima se proširuje sposobnost vlade da smeni državne službenike sa sumnjama na veze sa terorističkim grupama bez prethodnih disciplinskih mera.

Ovaj potez su egipatski mediji nazvali kao kampanju vladinih tela protiv članova Muslimanskog bratstva, kog Egipat svrstava u terorističke grupe, piše Rojters.

Odobreni pravni amandman omogućava vladi da momentalo otpusti svakog zaposlenog čije se ime nalazi na terorističkoj listi a to uključuje osumnjičene koji su još pod istragom, kao i one koji su osuđeni u slučajevima terorizma.

Spisak uključuje neke liberalne i levičarske aktiviste, a pojedinci dodati na listu sudskim nalozima generalno se podvrgavaju zamrzavanju imovine i zabrani putovanja.

Javni tužioci podnose zahteve na sudu za stavljanje ljudi ili grupa na spisak, koji mogu priložiti žalbu u roku od 60 dana, a sud na kraju donosi odluku o spisku.

Od 1972. godine, Zakoni o otpuštanju bez disciplinskog postupka omogućavali su vladi da otpusti bilo kojeg javnog službenika koji se smatrao pretnjom državnoj bezbednosti.

Parlamentarni odbor je u izveštaju o zakonskim amandmanima rekao da oni imaju za cilj očuvanje egipatske nacionalne sigurnosti i borbu protiv korupcije.

Mnogi Egipćani pozdravili su amandmane na društvenim mrežama, dok su drugi izrazili zabrinutost da država može ciljati na bilo kog zaposlenog koji nije pro-vladin bez obzira na pripadnost islamističkim grupama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.