U trendu

EIB: Novi projekti i pomoć regionu ZB zbog rata u Ukrajini

TIRANA – Potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liljana Pavlova obećala je danas, na samitu EU-ZB u Tirani, pomoć ogranka te banke, u rešavanju hitnih kratkoročnih potreba regiona koje proizilaze iz rata Rusije u Ukrajini.

Ta podrška će se materijalizovati kroz nove projekte koje EIB Global planira da finansira u regionu, za uvođenje čiste energije, proširenje elektroenergetskih mreža i skladišne infrastrukture, kao i za podršku privatnom sektoru u sprovođenju mera energetske efikasnosti.

Ona je potvrdila da je EIB u potpunosti usklađena sa paketom energetske podrške vrednim milijardu evra koji je najavila Evropska komisija i da namerava da igra ključnu ulogu u njegovom sprovođenju.

“Drago nam je što paket sadrži pomoć za podršku unapređenju politike, zakonodavnog i institucionalnog okvira energetskog sektora. Poboljšanja u tim oblastima imaće pozitivan uticaj na brzinu kojom EIB Global i naši lokalni partneri mogu pokrenuti investicije u infrastrukturu ili obezbediti finansiranje privatnom sektoru”, rekla je Pavlova.

Pored podrške u oblasti energetike, banka EU će, kako je saopštila, intenzivirati svoj sveobuhvatni miks kreditiranja, kombinovanja sredstava i savetodavnih usluga i rasporediti više stručnjaka na terenu, kako bi podržala povezanost, zelenu i digitalnu tranziciju i sektore obrazovanja i zdravstva.

EIB će se usredsrediti i na promovisanje rasta, digitalizacije i dekarbonizacije privatnog sektora.

U tom pogledu, Evropski investicioni fond (EIF), podređeno društvo Grupacije EIB, pokrenuo je Garanciju za otpornost MSP (Guarantee 4 SME Resilience) u okviru Programa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana (WB EDIF), kako bi odgovorio na ekonomske probleme povećanjem pristupa finansiranju za oko 4.000 malih i srednjih preduzeća u regionu.

Potpredsednica je skrenula pažnju i na bespovratna sredstva EU koja su nedavno odobrena kroz Investicioni okvir za ZB.

“Ta bespovratna sredstva nam takođe pomažu da nastavimo sa važnim železničkim projektima povezanosti u Severnoj Makedoniji i Srbiji, kao i sa ulaganjima u sektor obrazovanja u Crnoj Gori. Ovde u Albaniji sprovodimo pripremne radove koji će doprineti transformaciji Tirane u zeleni i održiv grad i rado iščekujemo saradnju sa vladom, Evropskom komisijom i našim kolegama iz EBRD na važnim investicijama u železnicu”, zaključila je Pavlova.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.