U trendu

EK: Članice G7, EU i Australija dogovorile da ograniče cenu ruske nafte na 60 $

BRISEL – Zemlje članice G7, članice Evropske unije i Australija dogovorile su se da od 5. decembra ograniče cenu ruske nafte na 60 dolara po barelu, saopštila je danas Evropska komisija.

Međunarodna koalicija za ograničenje cena danas je završila svoj posao na primeni ograničenja cene ruske sirove nafte koja se transportuje morskim putem, preneo je TAS S.

Države članice EU su u Savetu, takođe, upravo paralelno odobrile implementaciju ograničenja unutar EU, navodi se u saopštenju EK.

Postavljena je granica od maksimalnih 60 dolara po barelu za sirovu naftu, koja se može ubuduće prilagoditi kako bi se odgovorilo kretanjima na tržištu, navodi se u saopštenju.
Ograničenje cene se neće primenjivati na naftu kupljenu iznad gornje granice, koja se utovaruje na plovila pre 5. decembra i istovara pre 19. januara 2023. godine, dodala je Evropska komisija.

Evropska unija će zabraniti svojim operaterima da osiguravaju, finansiraju i servisiraju plovila trećih zemalja koja prevoze rusku naftu kupljenu iznad gornje granice tokom 90 dana, saopštila je Evropska komisija.

Ako brod pod zastavom treće zemlje namerno prevozi rusku naftu iznad gornje granice, operaterima iz EU biće zabranjeno da osiguravaju, finansiraju i servisiraju taj brod za transport ruske nafte ili naftnih derivata 90 dana nakon što teret bude istovaren.

Ako plovilo EU, poput plovila pod zastavom EU, prekrši gornju granicu cene, biće podložno odredbama nacionalnog zakonodavstva svake države članice, saopštila je Komisija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar