U trendu

EK: Detanje nove metodologije još razarađujemo sa Srb i EU27

BRISEL, 3. februara ( Tanjug) – Predstavnici Evropske komisije su u intenzivnim kontaktima kako sa Srbijom tako i sa zemljam članicma u cilju početka primene nove metodologije pristupnja, saznaje Tanjug u diplomatskim izvorima u Briselu.

Evropska komisija trenutno radi na planu primene nove metodologje za Srbiju i Crnu Goru koji bi narednih par nedelja trebalo da bude i zvanično predstavljen zemljama članicama, ali i usvojena pre početak rada ”po sistemu klastera”.

”Detalji nove metodologije se još raspravljaju u Savetu EU u okviru diskusije o pregovaračkim okvirima za Albaniju i Severnu Makedoniju. Posebna diskusija se vodi o primeni metodologije na Srbiju i Crnu Goru, s obzirom na to da su one naprednije u svojim pristupnim pregovorima i da je cilj prilagoditi ovu metodologiju u okviru postojećih pregovaračkih okvira”, kaže portparolka EK, Ana Pisonero.

Prva Međuvadiina konferencija EU Srbija po novoj metodlogiji trebalo bi da bude održana u junu, navode izvori Tanjuga u Briselu.

Dodaje se da su očekivanja EK ”ambiciozna” kada je Srbija u pitanju i da se planira otvaranje dva kalstera tokom 2021. godine.

Govoriće o klasterima tri i četiri koji se odnose na ekonomske reforme odnosno trasport, energetiku i očuvanje životne sredine i borbu protiv klimatskih promena.
Takvim redosledom Srbija bi praktično paraleno sa EU radila na evropskim prioritetima za naredini period, naglašavaju u Briselu.

Pregovrački okvir Srbije ne bi trebalo da se menja, a 35 pristupnih poglavlja će biti temtski grupisano u šets kalstera počev od valdavanie prava, unutrašnjeg tržišta, ekonomkkih pitanja, zelene agende i pozvzivanja, poljoprivrede i resura i spoljnih odnosa.

Otvaranjem jednog kalstera biće ovoreno više poglavlja, a u Brisleu insitiraju na tome da će se na taj način proces pristupnja ubrzati i učitini efksanijim i predvidljivijim reforme, prvenstveno u oblasti vladavina prava, kao i merila za otvaranje, prelazna merila i merila za zatvranje poglavlja, na osnovu koji će se sada otvarti i zatvarati klasteri, i dalje ostaju u primeni.

U EK zaključuju da je do usvajanja predloga o primeni nove metodlogije još rano konkretizovati detalje njene primene.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar