U trendu

EK: Držimo sve opcije otvorene

BRISEL, 14. aprila ( Tanjug) – Evropska komisija će zadržati sve opcije otvorenim kako bi se pripremila za sledeće faze pandemije, nakon 2022. godine, poručio je potparol Komisije, Stefan de Kersmaker.

U Briselu tako odgovaraju na navode medija da je Evropska komisija odlučila je da ne obnovi ugovore o vakcinama protiv kovida-19 sa kompanijama „AstraZenaka“ i „DŽonson&DŽonson“ za narednu godinu.

Istovremno dodaju da neće komentarisati konkretna pitanja o ugovorima.

EU je od početka primene strategije vakcinacije imala problema sa isporukama ugovorenih vakcina kompanije ”Astra Zeneka”.

Problemi Brisela sa vakcinom te kompanije nastavili su se nakon otvranja istrage o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućeg neželjenog efekta primene Astar Zeneka vakcine.

Sa druge strane, isporuka vakcina kompanije ”Džonson i Džonson” u EU stopiran je već prvog dana od strane proizvođača zbog indikacija o stvaranju krvnih ugrušaka kao mogućem neželjenom efektu vakcine.

Prethodno, Komisija je ocenila da će 55 miliona doza vakcine „Džonson i Džonson“, koje je trebalo da budu isporučene EU u drugom kvartalu 2021. godine, ubrzati vakcinaciju u zemljma članicama, usporenu između ostlog i problemima oko vakcine „AstraZeneka“.

Pored vakcina kompanija ”Astra Zeneka” i ”Džonson i Džonson”, u zvaničnoj evropskoj strategiji vakcinacije primenjuju se vakcine kompanija ”Fajzer” i ”Moderna”.

EK je ocenila da će joj u periodu od 2022. godine biti potrebno dodatnih dve milijarde doza vakcina kako bi se suočila sa sledećim fazama pandemije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.