U trendu

EK: Insistiramo na stabilnosti isporuka Astra Zeneka vakcina

BRISEL – Evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides potvrdila je da su predstavnici farmaceutske kompanije Astra Zeneka najavili kašnjenja u isporukama vakcina koje je EU naručila za prvi kvartal 2021. godine.

Kirijakides je ovim povodom izrazila nezadovoljstvo i EU i zemalja članica.

„Insitiramo na preciznom planu isporuke na osnovu koga zemlje članice mogu da planiraju svoje kampanje vakcinacije, ukoliko vakcina dobije upotrebnu dozvolu“, napisala je Kirijakides na Tvieru.

Ona dodaje da Evropska komisija nastvalja da u kontaktima sa farmaceutskom kompanijom Astra Zeneka insitira na predvidljivosti i stabilnosti isporuka naručenih vakcina kao i na ubrzanju njihove distribucije.

Evropska agencija za lekove (EMA) najavila je pošetkom godine da bi do kraja januara trebalo da da procenu o upotrebi vakcine Astra Zenka na tertoriji EU.

Ukoliko dobije pozitivnu ocenu, Astra Zeneka bi postala treća kompanija čije bi vakcine protiv kovida19 imale dozvolu da se koriste u EU.

Do ovoga trenutka potvrdu EMA imaju „Fazjer i Bijontek“ i Modena“ vakcine.

„Fajzer“ je prošle nedelje već najavio kašnjenje u distribuciji svojih vakicna namenjenih za EU zbog modifikovanja proizvodnog procesa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar