U trendu

EK menja smernice zbog Fon der Lajen u spotu HDZ

BRISEL – Evropska komisija (EK) najavila je juče da će razviti nove smernice za učešće svojih predstavnika u predizbornim kampanjama u državama članicama, posle kritika koje je predsednica EK Ursula fon der Lajen dobila jer se prošle godine pojavila u HDZ-ovom predizbornom spotu.

„EK će u smernicama razjasniti praktične modalitete za učešće svojih članova u nacionalnim izbornim kampanjama“, rekao je potpredsednik EK Maroš Šefčovič u pismu evropskom ombudsmanu Emili O`Rajli, prenosi Hina.

U julu 2020. godine, dan uoči parlamentarnih izbora, HDZ je objavio kratak video u kojem lideri Evropske narodne stranke (EPP), uključujući nekoliko premijera država članica, Ursulu fon der Lajen i potpredsednicu EK Dubravku Šuicu izgovaraju predizborni slogan na hrvatskom jeziku HDZ – „Sigurna Hrvatska“ .

Šefčovič u pismu navodi da Nemica Fon der Lajen nije znala da je reč o predizbornom video snimku i da je „upotreba resursa EK bila pogrešna“.

On, međutim, dodaje da se Fon der lajen nije pojavila kao predsednica EK, već kao političarka iz EPP i da nije prekršila kodeks.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar