U trendu

EK neće komentarisati moguću Džonsonovu ostavku

BRISEL – Evropska komisija (EK) je saopštila da neće komentarisati moguću ostavku Borisa Džonsona na mesto britanskog premijera i navela da njen stav u vezi sa protokolom o Severnoj Irskoj neće uticati politički događaji u Londonu, navodi se u današnjem saopštenju te organizacije.

Kada su u pitanju događaji u Velikoj Britaniji, EK neće komentarisati demokratske procese u trećim zemljama, izjavio je portparol Evropske komisije, prenosi Rojters.

Saopšteno je i da EU neće promeniti pristup protokolu o Severnoj Irskoj, koji je deo sporazuma o razdvajanju između Britanije i EU.

Kako je navedeno, politička dešavanja u Britaniji ne menjaju stav EU i njeni predstavnici će se truditi da pronađu rešenja u vezi sa primenom protokola, navodi Rotjers.

Džonsonova vlada je predložila zakon koji omogućava Britaniji da ukine neka pravila o trgovini sa Severnom Irskom nakon Bregzita, a EU smatra da taj zakon predstavlja kršenje međunarodnog prava.

Protokolom o Severnoj Irskoj, Brisel i London su nastojali da spreče vraćanje čvrste granice između Severne Irske i Republike Irske tako što su pokušali da zadrže Severnu Irsku na jedinstvenom tržištu robe Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar