U trendu

EK: Nova evropska pomoć Siriji i Turskoj

BRISEL – U okviru humanitarnog vazdušnog mosta EU za Siriju, danas su dva aviona sa hitnom pomoći sletela u Damask, kako bi pružili dalju podršku sirijskom narodu pogođenom zemljotresom, saopštila je Evropska komisija.

Avioni nose pomoć kao što su šatori za zimu, oprema za skloništa i grejači.

“Ovo su prvi takvi letovi koji sleću u Damask, ali su deo niza letova koji prevoze pomoć iz sopstvenih humanitarnih zaliha EU u Brindiziju i Dubaiju sirijskom narodu u oblastima koje kontroliše vlada i oblastima koje ne kontroliše vlada, preko Evropskog kapaciteta za humanitarni odgovor. EU će za Siriju dostaviti 420 tona pomoći, uključujući 225 tona iz sopstvenih humanitarnih zaliha u vrednosti od 1,1 milion evra”, saopštila je EK.

Pored toga, Austrija, Bugarska, Kipar, Nemačka, Grčka, Finska, Francuska, Italija, Letonija, Norveška, Poljska, Rumunija, Švedska, Slovačka i Slovenija su ponudile pomoć Siriji kao odgovor na aktivaciju Mehanizma civilne zaštite EU.

Donacije uključuju šatore, krevete, ćebad, grejalice, higijenske pakete, generatore, hranu, medicinski materijal i drugo.

Pomoć se isporučuje kako u oblastima koje kontroliše vlada, tako i u oblastima koje ne kontroliše vlada u severozapadnoj Siriji.

Kao pomoć ugroženima zbog zemljotresa EU je do sada obezbedila 10 miliona evra humanitarne pomoći, uključujući 3,9 miliona evra u novim fondovima i više od šest miliona evra prenamenjenih kroz tekuće humanitarne projekte.

U Turskoj rade preko 1.650 spasilaca i 110 pasa tragača preko Mehanizma civilne zaštite EU za podršku operacijama potrage i spasavanja u Turskoj.

Kako saopštava Komisija, spasilačke ekipe su demobilisane, a pet medicinskih timova iz Albanije, Belgije, Francuske, Italije i Španije i dalje rade na terenu i do sada su zbrinuli više od 4.000 ljudi.

Takođe, 20 država članica EU je ponudilo potrepštine za skloništa, medicinsku opremu, hranu i odeću preko tog mehanizma.

EU je do sada izdvojila oko 5,7 miliona evra za humanitarnu pomoć za pomoć ljudima pogođenim zemljotresom u Turskoj.

Komisija podseća da će, zajedno sa švedskim predsedništvom EU, biti domaćini Donatorske konferencije, u koordinaciji sa turskim vlastima, u martu u Briselu.

Cilj je da se mobilišu sredstva međunarodne zajednice za podršku građanima Turske i Sirije nakon zemljotresa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.