U trendu

EK osudila Janšin komentar, ali ne pokreće procedure

BRISEL – Evropska komisija kaže da
”osuđuje” i ”odbacuje” teške reči koje je premijer Slovenije Janez Janša preko svog Tviter naloga uputio novinarki briselskog portala ”Politiko” zbog izveštavanja o situaciji u medijima u Sloveniji.

U EK ponavljaju podršku slobodi medija, ali navode da se zbog ”tvita” ili ”jedne lične uvrede” ne može pokretati zvanična prekršajna procedura.

”Slobodni i nezavisni mediji su ključni za demokratiju i EU vrednosti. Njihov posao je da prate odgovornost političara. Njihova zaštita mora da bude prioritet za svaku zemlju. Bez mržnje, bez pretnji i ličnih napada”, ponovio je stav Komisije portparol Kristijan Vigand.

U Briselu podvalče da su već izrazili zabrinutost zbog situacije sa medijima u Sloveniji i podsećaju da se u izvešataju o vladavini prava za Sloveniju konstatuje da su onlajn napadi na novinare učestali i često nesankcionisani.

Dodaje se da će se u evropskom Akcionom planu o demokratiji izneti i konkretni predlozi za zaštitu novinara od pritisaka, posebno u sferi pravosuđa.

Slovenački premijer, Janez Janša, na svom Tviter nalogu kritikovao je rad briselskog portala ”Politiko” i njihove novinarke Lili Bajer uz ocenu da su lažno, pod uticajem ekstremne levice, predstavili situaciju u medijima u Sloveniji.

„Politiko laže da bi zarađivao za život”, konstatovao je Janša u svom Tvitu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.