U trendu

EK osudila Janšine optužbe na račun novinarke Politika

LJUBLJANA – Evropska komisija osudila je danas izjavu slovenačkog premijera Janeza Janše o tome da su lažni navodi novinarke koja je u tekstu na briselskom portalu Politiko kritikovala njega i njegovu stranku.

„Svakodnevno radimo sa vama, tako da dobro znamo profesionalnost i predanost briselskih novinara“, rekao je portparol Komisije Kristijan Vigand, odgovarajući na pitanje dopisnika austrijskog lista „Prese“ o Janšinom negativnom tvitu, u kojem je posebno istakao autorku članka o situaciji sa medijima u Sloveniji, novinarku Lili Bajer“, prenela je STA.

Politiko je poslednje sedmice objavio više članaka o slovenačkom premijeru, prenoseći ocene slovenačkih novinarskih organizacija o autokratizmu koji uvodi Janša i o ograničavanju medijskih sloboda u Sloveniji, te pritisku na novinare.

Janša je u tvitu naveo da je reč o lažima koje šire slovenački levo usmereni novinari protiv njegove vlade koji su po njegovoj oceni pristrasni i nekredibilni, prenela je Hina.

„Slobodni i nezavisni mediji ključni su za demokratiju i vrednosti EU-a. Njihov zadatak je da provere našu odgovornost. Zaštita novinara mora biti prioritet svake zemlje. Ne sme biti mržnje, pretnji ili osobnih napada“, kazao je Vigand.

Portparol Europske komisije Erik Mamer istakao je da je ovu poruku u potpunosti podržala predsednica Komisije Ursula fon der Lajen, preneli su danas slovenački mediji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.