U trendu

EK predložila sankcije protiv onih koji transportuju migrante

BRISEL, 23. novembra ( Tanjug) – Evropska komisija predstavila je danas predlog restriktivnih mera koje služe sprečavanju i ograničavanju aktivnosti transportnih operatera koji omogućavaju trgovinu ljudima u EU.

Predlog je donet kao direktan odgovor na hibridne napade kojim, prema rečima Komisije, beloruski režim pokušava da preko migranata destabilizuje EU.

Komisija i šef diplomatije EU predložili su mere za sprečavanje i ograničavanje aktivnosti transportnih operatera koji se bave ili omogućavaju krijumčarenje ili trgovinu ljudima u EU.

U EU navode da će ovo biti novi instrument i paket alata EU za podršku državama članicama pogođenim takvim hibridnim napadima.

”Pokušaji da se destabilizuje EU instrumentalizacijom ljudi neće uspeti. EU je ujedinjena i preduzima različite akcije za rešavanje situacije na spoljnim granicama EU sa Belorusijom. Danas predstavljamo novi predlog za stavljanje na crnu listu prevoznika koji su uključeni u krijumčarenje ili trgovinu ljudima u EU. Nikada nećemo prihvatiti eksploataciju ljudskih bića u političke svrhe”, izjavila je predsednica EK, Ursula fon der Lajen.

Šef diplomatije EU, Žose Borelj, kaže je iz ”više od 20 zemlja, veliki broj avio prevoznika imao ogroman broj letova prevozeći luue kojima je lazno obećano da će imati slobodan ulaz u EU, a sve to u organizaciji beloruskog režima”.

”Spremni smo da preduzmemo nove sankcije protiv onih koji učestvuju u ovoj trgovini ljudima počev od avio prevoznika, aerodroma, putnih agencija”, naveo je Borelj.

Borelj dodaje da se predsednik Belorusije, Aleksandar Lukašenko, ”preračunao” kada je mislio da će pritiskom na EU uspeti da ukini evropske sankcije ranije nametnute Minsku.
”Nove rudna sankcija sledi”, kaže Borelj.

Evropska komisija danas je stavila na raspolaganje i dodatnih 200 miliona evra za upravljanje granicama u Letoniji, Litvaniji i Poljskoj.

U Komisiji naglašavaju da rade na predlogu privremenih mera u oblasti azila i povratka ilegalnih migranata kako bi pomogli zemljama članicama za efikasnije rešavanje vanredne migracijske situacije na spoljnim granicama EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar