U trendu

EK: Računima u rubljama bile bi prekršene sankcije Moskvi

BRISEL – Otvaranjem računa u rubljama u ruskoj banci za plaćanje gasa bile bi prekršene sankcije protiv Moskve, saopštio je danas portparol Evropske komisije.

Ovo je saopšteno dan nakon što je Brisel objavio ažurirane smernice o tome kako kompanije mogu legalno da nastave da kupuju ruske energente, a s obzirom da su mnoge zemlje i kompanije tražile da im se pojasni kako da se ponašaju nakon odluke Moskve da strani kupci moraju da plaćaju gas u rubljama, prenosi Rojters.

U ažuriranim smernicama EK je potvrdila savet da sankcije EU ne sprečavaju kompanije da otvore račun u određenoj banci i da mogu da plaćaju ruski gas u valuti dogovorenoj u postojećim ugovorima, uz napomenu da su skoro svi ugovori o snabdevanju koje kompanije iz EU imaju sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom u evrima ili dolarima.

U ukazu predsednika Rusije Vladimira Putina navodi se da će se transakcija smatrati završenom „tek nakon što se strana valuta pretvori u rublje, a kompanijama će biti potrebna dva bankovna računa – po jedan za svaku valutu“.

Rusija je prošlog meseca prekinula isporuku gasa Bugarskoj i Poljskoj pošto su odbile da ispune njen zahtev za plaćanje u rubljama, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.