U trendu

EK radi na tome da izbegavanje sankcija bude kažnjivo

BRISEL – Evropska komisija predložiće za dve sedmice da se izbegavanje sankcija Rusiji smatra krivičnim delom u Evropskoj uniji, kao i da države članice mogu da konfiskuju zaplenjenu rusku imovinu, rekli su danas za Politiko neimenovani zvaničnici upoznati s predlogom.
Kako navodi portal, Komisija će podneti predlog u formi odredbe sporazuma koji omogućava zemljama članicama da, u koordinaciji s Evropskim parlamentom, „uspostave minimum pravila koja se tiču definicije krivičnog prekršaja i sankcija, u oblasti počinjenog ozbiljnog krivičnog dela s prekograničnom dimenzijom“.

To će, zauzvrat, omogućiti državama EU da imaju zakonski osnov za zaplenu zamrznute imovine, rekla su dva zvaničnika na koja se poziva Politiko.

Države EU su, do aprila, zaplenile imovinu u vrednosti oko 30 milijardi evra, uključujući jahte, vile i umetnička dela, u vlasništvu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata. U međuvremenu je taj broj verovatno povećan.

Kako je Politiko pisao prošlog meseca, u EU se postavlja pitanje da li ta imovina može da bude konfiskovana, pri čemu se nameće činjenica da je eksproprijacija zaplenjene imovine pitanje nacionalnog zakona, koji je različit u svakoj državi članici.

Nije u svim državama članicama EU izbegavanje sankcija krivično delo, a predlog Komisije, koji mora da usvoji većina poslanika u EP, trebalo bi da izjednači taj zakonski okvir.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar