U trendu

EK: Rusija treba da plati obnovu Ukrajine

BRISEL – Rusija treba da plati obnovu Ukrajine i da nadoknadi napravljenu štetu, izjavio je danas komesar za pravosuđe Didije Rejnders nakon sastanka radne grupe za zamrzavanje i konfiskaciju imovine ruskih i beloruskih oligarha koja se u petak sastala u Briselu, a tema sastanka je i procesuiranje ratnih zločina u Ukrajini.

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin je prisustvao sastanku i izjavio da je rad na tom planu počeo od samog početka ruske agresije, da će više od 99 odsto svih slučajeva ratnih zločina u Ukrajini biti istraženo i procesuirano i da je cilj da se „nateraju odgovorni da plate“ za počinjene zločine.

Ta radna grupa osnovana je u martu 2022. godine i njen zadatak je da koordinira primenu sankcija između država članica, kao i da olakša konfiskaciju imovine.

„Važno je boriti se protiv nekažnjivosti i osigurati da nijedan počinilac nije imun“, naglasio je Rejnders.

On je dodao da je do danas zamrznuto 21,5 milijardi evra, a radi se i na drugim resursima, kao što su rezerve Centralne banke Rusije.

Rejnders je danas ponovio da Evropska komisija radi na predlogu o proširenju liste evropskih zločina dodavanjem novog krivičnog dela za one koji pokušavaju da izbegnu sankcije Rusiji.

On je podvukao značaj Međunarodnog centra za istraživanje ratnih zločina u Ukrajini, koji je deo zajedničkog istražnog tima u Evrodžastu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar