U trendu

EK: Specifikacije vakcina će biti javne

BRISEL, 7. decembra ( Tanjug) – Evropska agencija za lekove učiniće dostupnim kliničke podatke i svoje procene o svim kandidatima za vakcine protiv kovid-19 kako bi se izgradilo poverenje u javnosti kada je reč o vakcinaciji.

U Evropskoj komisiji napominju da na teritoriji EU još nema vakcine protiv kovid-19 koja je dobila odobrenje za upotrebu od strane Evropske agencije za lekove.

Dodaje se da će transprentnost procesa i informacija vezanih za odobrenje vakcina biti važna zbog poverenje javnosti i borbe protiv dezinformacija.

”Svaka vakcina dolazi sa svojom tehničkom specifikacijom, koja se moraju uzeti u obzir prilikom vakcinacije. Neke vakcine su bolje za sprečavanje transmisije i zato su najbolje u vakcinsianju zdravstvenih radnika i svih onih koji maju mnogo kontakata sa drugim ljudima. Druge pomažu da se bolest ne razvije i kao takve mogu biti dobre za ranjivi deo populacije”, kaće portparol Komisije Stefan de Kersmaker.

Prema ranijim najavama, Evropska agencija za lekove bi do kraja decembra trebalo da izda prva odobrenja za upotrebu vakcine protiv kovid.-9 na teritoriji EU.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar