U trendu

EK stavila u promet ”Moderna” vakcine

BRISEL, 6. januara ( Tanjug) – Evropska komisija je izdala uslovno odobrenje za stavljanje u promet vakcine protiv kovid-19, koju je razvila američka farmaceutska kompanija Moderna.

U pitanju je, posle vakcine Fajzer/Biontek, druga vakcina protiv kovid-19 koja je odobrena u EU, a u Komisiji navode da ovo odobrenje sledi „pozitivnu naučnu preporuku zasnovanu na temeljnoj proceni bezbednosti, efikasnosti i kvaliteta vakcine od strane Evropske agencije za lekove” i da su je podržale države članice.

”S vakcinom Moderne, drugom koja je sada odobrena u EU, imaćemo dodatnih 160 miliona doza na raspolaganju. A doći će još vakcina. Evropa je obezbedila do dve milijarde doza potencijalnih vakcina i imaćemo više nego dovoljno sigurnih i efikasnih vakcina za zaštitu svih Evropljana”, poručila je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

U Komisiji dodaju da je će sa odobrenim vakcinama kompanija Fajzer/Biontek i Moderna EU imati naručenih 460 milona doza koje će sada brže stizati do građana EU.

Napominje se da zemlje članice moraju da osiguraju tempo vakcinacije koji će pratiti brži trempo distribucije vakcina.

Vakcina Moderne pokazala je uspešnost od 94,1 odsto i postala druga vakcina koju je EMA preporučila za upotrebu u EU.

Zemlje članice EU počele su imunizaciju 27. decembra vakcinama Fajzer/Biontek.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.