U trendu

EK: U nekim državama članicama ugroženi sudstvo i mediji

BRISEL – Evropska komisija objavila je danas drugi Izveštaj o vladavini prava u EU i državama članicama, koji pokazuje „mnoga pozitivna kretanja u državama članicama”, ali i povećanu zabrinutost zbog situacije u nekim državama članicama kada je reč o nezavisnosti sudstva i situaciji u medijima.

U EK navode da izveštaj pokazuje i snažnu otpornost koju su nacionalni sistemi za održavanje vladavine prava pokazali tokom pandemije Kovid-19.

”Drugo izdanje Izveštaja pokazuje da države članice mogu postići napredak u rešavanju pitanja vladavine prava. Ipak, postoje razlozi za ozbiljnu zabrinutost u velikom broju država članica, posebno kada je u pitanju nezavisnost sudstva”, poručila je potpredsednica EK za vrednosti i transparentnost, Vera Jourova.

Ona je kazala da je Izveštaj o vladavini prava korisno preventivno sredstvo, koje je podstaklo potrebnu debatu među državama članicama i drugim akterima.

U Briselu naglašavaju da je neprihvatljivo to što je tokom poslednjih meseci u EU ubijeno dvoje novinara i pozvaju na odlučne mere za poboljšanje slobode medija i pluralizma.

Izveštaj o vladavini prava u EU i držvama članicama za 2021. godinu nadovezuje se na metodologiju i obim prošlogodišnjeg izveštaja sa fokusom na četiri ključna elementa: pravosudni sistemi, antikorupcijski okvir, pluralizam medija i sloboda medija, i druga institucionalna pitanja vezana za provere i ravnoteže.

Kada su mediji u pitanju, Izveštaj EK pokazuje da su tokom pandemije Kovid-19 novinari i medijski radnici u Evropi bili pod velikim pritiskom.

”Monitor pluralizma medija za 2021. godinu – ključni izvor informacija za Izveštaj o vladavini prava – ukazuje na sveukupno pogoršanje situacije novinara u nekoliko država članica. U nekim državama članicama postoji visok rizik od političčkog mešanja u medije, a pandemija je takođe pokrenula ozbiljne ekonomske izazove za medijski sektor”, navodi se u izveštaju Komisiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.