U trendu

EK: Ukrajina treba da ojača borbu protiv korupcije

BRISEL – Nakon što je nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika dalo ostavku zbog navodnih nabavki vojnih zaliha po višim cenama, portparolka Evropske komisije Ana Pisonero rekla je da se u okviru procesa proširenja, u kojem je sada i ova zemlja, od Ukrajine očekuje da ojača borbu protiv korupcije, posebno „korupciju visokih profila“, ali da je „Ukrajina suočena sa brutalnom agresijom i treba da radi u više oblasti“.

Prema njenim rečima, Ukrajina je već preduzela nekoliko koraka, kao imenovanje šefa specijalizirane kancelarije za anti-korupciju i otvorila konkurs za novog direktora nacionalne kancelarije za anti-korupciju.

„Ali potrebni su dodatni napori za ojačanje anti-korupcijskih institucija“, ističe portparolka.

Komisija, kaže Pisonero, proceniće ove napore u sledećem godišnjem izveštaju o napretku zemlje na putu prema EU ove jeseni.

Ona kaže da EU već godinama podržava Ukrajini u njenoj borbi protiv korupcije i da je to „ključna dimenzija procesa proširenja“.

Na pitanje novinara da li EU ima mehanizme da prati novac koji EU šalje u Ukrajinu, Pisonero kaže da „što se tiče kontrole, mogu da kažem da EU ima više nivoa kontrole i više mehanizma da bi znali da li pare idu tamo gde treba“.

Ona dodaje da EU i Ukrajina imaju politički dijalog u kojem se razgovara o ovim pitanjima i smatra da je važno da se kaže EU podržava finansijske potrebe ukrajinskih vlasti ali odlučuje gde su sredstva najpotrebnija.

Govoreći o revizorskom izveštaju o korupciji iz 2021. godine koji pokazuje da u Ukrajini nije mnogu napravljeno na tom polju, Pisonero je naglasila da ima napretka u borbi protiv korupcije ali da je potrebno više rada u ovom procesu u kojem Ukrajina ima veliku podršku Unije i da je zemlja „suočena sa brutalnom agresijom i treba da radi u više oblasti a mi ćemo da produžimo da podržavamo Ukrajinu na evropskom putu“.

Među zvaničnicima koji su napustili funkciju u Ukrajini juče su zamenik ministra odbrane Vjačeslav Šapovalov, koji je bio zadužen za logističku podršku oružanim snagama, zamenik šefa Predsedničke administracije Kirilo Timošenko i zamenik generalnog tužioca Aleksij Simonenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.