U trendu

EK zabrinuta zbog slobode medija u Mađarskoj i Poljskoj

BRISEL – Evropska komisija izrazila je danas zabrinutost zbog novih ugrožavanja slobode medija u Mađarskoj i Poljskoj, koje su već pod pojačanom pažnjom evropskih zvaničnika, pošto je Budimpešta juče zatvorila opozicionu radio stanicu, a Varšava predložila novi namet za privatne medije.

„Zabriuti smo zbog ugrožavanja slobode medija u Mađarskoj. Slučaj Klubradio samo pogoršava našu zabrinutost, u kontaktu smo sa mađarskim vlastima kako bismo osigurali da radio nastavi emitovanje programa „, poručio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand, prenosi Rojters.

On je naglasio da EK proverava da li je mađarska odluka u skladu sa zakonom EU i da će preduzeti mere ako to bude potrebno.

Agencija navodi da je Vigand rekao da je EU takođe upoznata sa poljskim nacrtom zakona o oglašavanju, i potvrdio da su evropski zvaničnici upoznati sa današnim protestom „crnih ekrana“ u kojima su učestvovali nezavisni mediji.

„Očekujemo da države članice osiguraju da njihove fiskalne ili druge politike ne utiču na njihovu obavezu da osiguraju slobodan, nezavistan i raznovrstan medijski sistem“, naglasio je portparol EK.

Prva mađarska nezavisna radio stanica „Klubradio“ koja postoji već 19 godina i čiji gosti u programu često kritikuju vladinu politiku, juče je izgubio dozvolu za emitovanje i biće primorana da obustavi rad, a portparol mađarske vlade Zoltan Kovač poručio je da je uprava kriva za njegovu propast zbog otvorenog nepoštovanja propisa.

U Poljskoj su danas mnogi privatni mediji obustavljali redovan program i na crnim ekranima uz slogan poput „Ovo je bio vaš omiljeni program“, protestovali zbog predloženog novog poreza na oglašavanje u medijima, za koji kažu da ugrožava nezavisnost i različitost medija.
Prema novim pravilima usvojenim prošle godine, EK bi mogla da obustavi isplate iz svojih fondova državama koje se ne pridržavaju načela vladavine prava ili poštovanja ljudskih sloboda, navodi agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.