U trendu

Ekonomist: Makron želi da Francuska ostane među najvećim diplomatskim silama

PARIZ – Francuski predsednik Emanuel Makron polako uspeva u svojoj nameri da od Evrope stvori samostalnijeg i „mišićavijeg“ igrača, ocenio je magazin „Ekonomist“ u okviru opširne analize francuske spoljne politike pod Makronom.

U analizi se navodi da Makron nastoji da svoju zemlju srednje veličine zadrži među najvećim svetskim diplomatskim silama, ali se navodi i da su njegove „frustracije“ da to učini očigledne.

Kako se dodaje, u tom kontekstu Makron je ove godine ugostio već 16 svetskih lidera, a u aprilu odlazi u Kinu na sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, što će ga učiniti prvim predsednikom neke zemlje G7 koji je to učinio.

„Ekonomist“ podseća da Francuska poseduje „čvrste poluge moći“, koje ne poseduje nijedna druga zemlja članica Evropske unije, uključujući tu nuklearno naoružanje, stalno mesto u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao i veliku vojsku širom sveta.

Posebno se ukazuje da sa 264 ambasade i misije, Francuska vodi treću najveću diplomatsku mrežu na svetu posle Kine i SAD.

Dodaje se da je Makron povećao planiranu potrošnju Francuske za odbranu za period između 2024. i 2030. za više od trećine, na 413 milijardi evra.

U analitičkom tekstu navodi se da je prvi posleratni francuski lider Šarl de Gol nastojao da ponovo izgradi Evropu kao „moćni skup“ nacija, dok je Francuskoj ostavio „slobodne ruke“ da vodi diplomatiju geopolitičke „ravnoteže“.

Danas Makron voli da govori o Francuskoj kao o „ravnotežnoj sili“, koja je nezavisna i otvorena za razgovor sa svima.

„Ekonomist“ ističe da je Makron pomogao u pokretanju „Evropske političke zajednice“ koja seže od Britanije do Moldavije, sazvao mirovne pregovore između Azerbejdžana i Jermenije i obnovio veze sa „gasom bogatim Alžirom“.

Predstojeće putovanje u Kinu biće sledeći diplomatski test za Makrona: Francuski predsednik veruje da Evropa treba da održi sopstveni dijalog sa Kinom, uključujući tu i rat u Ukrajini, kao i da nastavak pregovora može pomoći da se smanje napetosti između Zapada i Kine

U kontekstu Francuskog članstva u NATO-u, „Ekonomist“ citira istraživača Fondacije za strateška istraživanja, Bruna Tertrea, koji ocenjuje da je „Makronov stil da nikada ne odustaje, i što više moguće rizikuje. On sluša mnoge ali nikome nije dužan. Makronov glavni diplomatski savetnik je sam Makron“.

Kritičari njegove politike navode da on „ima previše ideja, sve vreme, i teško je da bilo koju od njih izgura do kraja“.

U zaključku analize, „Ekonomist“ ocenjuje da je Makron „impresivan i lukav“ partner, koji „nikada neće prihvatiti da Francuska bude srednje velika sila.

Veruje da bez ambicija da ima uticaj, da bude otvorena za svet i razgovara sa svima, Francuska ne bi bila to što jeste“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.