Ekonomisti nobelovci kritikuju Marin Le Pen

Veliki broj dobitnika Nobelove nagrade za ekonomiju danas je kritikovao „antievropske“ i „protekcionističke“ programe nekih kandidata za predsedničke izbore u Francuskoj, pre svega kandidatkinje ekstremne desnice Marin Le Pen.

U zajedničkom tekstu, 25 nobelovaca različitih pogleda na globalizaciju i kapitalizam složilo se o osnovnim načelima – da se naučna misao ne sme zloupotrebljavati, i da bi povratak na nacionalne valute i istupanje iz EU bio štetan.

„Kandidati za predsednika u Francuskoj, pre svega Marin Le Pen i njeni timovi, citirali su neke od nas kako bi opravdali politički program o pitanju Evrope“, navelo je u tekstu u dnevniku Mond (Le Monde) 25 ekonomista nobelovaca, medju kojima su i Amerikanac Robert Solou (Solow), dobitnik Nobelove nagrade 1987. godine, Indijac Amartija Sen dobitnik nagrade 1998. godine i Francuz Žan Tirol (Jean Tirole) dobitnik nagrade 2014.

Uprkos „različitim pogledima“ na monetarnu uniju i politiku obnove, saglasni smo u osudi ove instrumentalizacije ekonomske misli, naveli su potpisnici, uz ocenu da su evropske integracije ključne za očuvanje ekonomskog napretka članica EU.

Medju potpisnicima su i pobornici liberalizma, ali i oni koji imaju kritičniji stav prema globalizaciji i evru, poput Amerikanca Džozefa Štiglica, koji je dobio Nobelovu nagradu 2011. godine, a kandidatkinja Nacionalnog fronta ga redovno citira.

„Razvoj koji predlažu antievropski programi destabilizovao bi Francusku i doveo u pitanje saradnju evropskih država, koja danas obezbedjuje ekonomsku i političku stabilnost u Evropi“, navelo je 25 potpisnika.

Oni su ocenili da su izolacionističke i protekcionističke politike koje se sprovode na uštrb drugih zemalja opasna sredstva za stvaranje rasta, i da bi naškodile i Francuskoj i njenim ekonomskim partnerima.

Potpisnici su se osvrnuli i na stav desnice prema migrantima.

„Kada su dobro integrisani na tržište rada, migranti mogu biti ekonomska šansa za zemlju u koju dolaze“, naveli su oni.

„U trenutku kada se Evropa i svet suočavaju sa izazovima bez predsedana, potrebno je više solidarnosti, a ne manje“, naveli su oni.

Ekonomisti se snažno protive vraćanju na nacionalnu valutu u Francuskoj.

U tekstu su pomenuli samo Marin Le Pen, mada na francuskoj političkoj sceni ima i drugih koji se zalažu za jačanje protekcionizma i izlazak iz zone evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.