U trendu

Ekspert poziva na veću podršku ženama u naučno-tehnološkim inovacijama u Kini

Rodni jaz u kineskom naučno-tehnološkom sektoru se smanjuje, ocena je stručnjaka koji dodaju da su potrebne mere podrške kako bi talentovane žene igrale veću ulogu u naučno-tehnološkim inovacijama.

Do kraja 2020. Kina je imala ljudski naučno-tehnološki rezervoar od preko 112 miliona ljudi, od kojih su više od 40 odsto bile žene, rekla je Vang Hongjang, čelnica Udruženja kineskih naučnika, na konferenciji koju su prošle nedelje zajednički organizovali Program UN za razvoj u Kini i UN Women u Kini.

Studentkinje su činile 47 do 55 procenata svih upisanih studenata u Kini. Žene su činile 54 procenta na dodiplomskom nivou, dok udeo na diplomskom nivou stalno raste, prenosi Sinhua.

„Učešće žena u naučnim istraživanjima je kanal za njih da ispolje svoj potencijal i utiču na svet. Njihove jedinstvene perspektive i načini razmišljanja doprinose inovacijama, napretku i naučno-tehnološkom razvoju“, rekla je Vang, koja je i akademik na kineskoj Akademiji inženjerskih nauka.

Kina je poslednjih godina uvela niz politika i mera za podršku naučnim radnicama u istraživačkim dostignućima. To uključuje podizanje starosne granice za odlazak u penziju, proširenje starosne granice za nagrade za mlade naučnike i davanje više vremena da se prijave za istraživačke projekte.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.