U trendu

Eksperti UN spremni da posete granatirani zatvor u UKR

NJUJORK – Ujedinjene nacije (UN) su spremne da pošalju grupu eksperata da istraže granatiranje pritvorskog objekta Jelenovka u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR), saopštio je danas zamenik portparola generalnog sekretara UN-a Farhan Hak.

Hak je dodao da će za to biti potrebna saglasnost svih strana.

On je napomenuo da UN podržavaju inicijativu Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji je zatražio da mu se omogući pristup granatiranom zatvoru da bi zbrinuo ranjenike, obezbedio dostojanstven tretman tela nastradalih i dostavio medicinski i forenzički materijal.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da je u raketiranju zatvora u Jelenovki, koje su juče izvele ukrajinske snage, poginulo 40 ratnih zarobljenika.

Rusko ministarstvo navodi da su ukrajinske trupe izvele udare iz višecevnih raketnih sistema HIMARS na pritvorski centar u Jelenovki, gde se nalaze zarobljeni pripadnici ukrajinskih snaga, među njima i pripadnici bataljona Azov, prenosi RIA Novosti.

Kako je navedeno, ubijeno je 40, a ranjeno 75 zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga.

U saopštenju stoji da je povređeno i osmoro zaposlenih u pritvorskom centru.

Ukrajinska vojska negirala je juče da je izvela napad na zatvor na teritoriji koju drže proruske snage.

„Zapravo, istina je da su Oružane snage Ruske Federacije izvele artiljerijsko granatiranje na kazneno-popravnu ustanovu u naselju Jelenovka u Donjeckoj oblasti gde su smešteni i ukrajinski ratni zarobljenici. Na taj način ruski okupator je ispunuo svoj zločinački cilj – da optuži Ukrajinu za „ratne zločine“, a takođe, agresor je želeo da sakrije mučenje zatvorenika i egzekucije“, naveo je ukrajinskki generalštab, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar