Eksplozija na izraelskom brodu u Omanskom zalivu povećala napetost u regionu

 Na teretnom brodu u Omanskom zalivu danas se dogodila eksplozija što je izazvalo zabrinutost za bezbednost brodova u regionu u vreme porasta napetosti izmedju SAD i Irana.

Brod, koji je u vlasništvu Izraela, i njegova posada su bezbedni, ali su zbog eksplozije morali da se upute ka najbližoj luci.

Incident podseća na slične iz leta 2019. godine, kada su na istom mestu napadani brodovi za šta je američka mornarica optužila Iran, a on demantovao, podseća Asošijeted pres.

U medjuvremenu predsednik SAD Džozef Bajden pokušava da oživi nuklearne pregovore s Iranom, ali je naredio napade iz vazduha u noći izmedju četvrtka i petka na infrastrukturu koju koriste ekstremističke grupe koje podržava Iran.

Brod na kojem se dogodila eksplozija identifikovan je kao MV Helios Rej ( MV Helion Ray).

Sudeći po satelitskom praćenju, brod koji je plovio iz Damama u Saudijskoj Arabiji ka Singapuru, skoro je ušao u Arapsko more oko šest časova, kada se okrenuo i uputio nazad ka Ormuskom moreuzu.

Prema procenama u Izraelu eksplozija je bila ciljani pokušaj napada Irana na brod koji pripada izraelskoj firmi iako se uzrok eksplozije ne zna.

Potparol izraelskog ministarstva transporta rekao je da nema informacija o brodu na kome se dogodila eksplozija u Zalivu.

Kako navodi Asošijeted pres eksplozija se dogodila u vreme kada Teheran sve više krši nuklearni sprazum sa velikim silama iz 2015. godine sa ciljem da izvrši pritisak na Bajdena da ublaži sankcije.

Iran takodje krivi Izrael za nedavne napade, uključujuči misterioznu eksploziju prošlog leta u kojoj je uništena centrifuga za obogaćivanje uranijuma u nuklearnom postrojenju Natanc i ubistvo Mohsena Fahrizadeha, vodećeg iranskog naučnika koji je pre dve decenije osnovao vojni nuklearni program Irana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.