U trendu

Eksplozija u autobusu sa zatvorskim čuvarima, jedan poginuo

ANKARA – Najmanje jedna osoba poginula je danas, a četiri su povredene, kada je eksplodirao autobus koji je prevozio zatvorske čuvare u severozapadnoj turskoj provinciji Bursa.

Prema saopštenju uprave zatvora, razmatra se mogućnost teroristickog napada, prenosi Dejli sabah.

Eksplozija se dogodila oko 07.30, dok je autobus prevozio čuvare na posao kroz stambenu oblast u centralnom okrugu Osmangazi u Bursi. Autobus se u trenutku eksplozije nalazio u blizini stanice metroa.

Veruje se da je eksplozivna naprava ostavljena pored puta i daljinski aktivirana, a vozač je uspeo da zaustavi autobus na oko 100 metara od mesta eksplozije.

Regionalni guverner Jakup Džanbolat naveo je u saopštenju da je verovatno reč o eksplozivu kućne izrade.

Prema njegovim rečima, jedan od povređenih čuvara je u kritičnom stanju.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad.

Bursa je četvrti najveći grad Turske i jedan od njenih najznačajnijih industrijskih i kulturnih centara.

Dejli sabah navodi da su teroristički napadi u velikim gradovima Turske danas retki zahvaljujući široko rasprostranjenoj kampanji protiv terorizma usmerenoj na Radničku partju Kurdistana (PKK) i Islamsku državu, a koje se u toj zemlji smatraju potencijalnim bezbednosnim pretnjama.

Poslednji teroristicki napadi velikih razmera dogodili su se 2017. godine u Istanbulu kada je pripadnik Islamske države ubio 39 ljudi tokom proslave Nove godine u noćnom klubu.

U gradu Bursi bombaš samoubica razneo se 27. aprila 2016. u centru grada, ali niko drugi nije poginuo, a odgovornost za taj napad preuzela je grupa povezana sa PKK.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.