U trendu

Ekstradicija BoĆĄnjaka iz SAD zbog silovanja Srpkinje?

SENT LUIS – BivĆĄi vojni policajac iz Bosne i Hercegovine, koji već 17 godina ĆŸivi u SAD, suočava se sa izručenjem rodnoj zemlji gde je optuĆŸen za silovanje trudne Srpkinje koja je drĆŸana kao zarobljenik 1992. godine.

Adem Kostjerevac (58), koji ĆŸivi u američkoj saveznoj drĆŸavi Misuri, pojaviće se danas pred saveznim sudom u Sent Luisu na sasluĆĄanju o zahtevu za ekstradiciju koji je uputila BiH, preneo je AP navode lokalne ĆĄtampe.

Zahtev za ekstradiciju upućen je 14. avgusta, ali je ostao zapečaćen do njegovog hapơenja 23. avgusta.
U zahtevu se navodi da je Kostjerevac silovao ĆŸenu nakon ĆĄto ju je uhapsila boĆĄnajčka vojska koja je opkolila njeno selo 17. septembra 1992. godine, tokom rata na prostoru bivĆĄe Jugoslavije.

„Ćœena, koja je pre rata bila komĆĄinica optuĆŸenog Kostjerevca, ispričala je da ju je on kasnije silovao nekoliko puta“, navodi se u zahtevu.

Dodaje se da je zbog viĆĄestrukih silovanja izgubila bebu, a kada je puĆĄtena u razmeni zarobljenika u februaru 1993. godine, bila je teĆĄka samo oko 37 kilograma.

Svedočila je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine na prostoru bivơe Jugoslavije 2005. godine.

„Kostjerevac je 2014. godine rekao agentima FBI-ja u Sent Luisu da je video da je ĆŸena, koja je bila njegova komĆĄinica i supruga bivĆĄeg ĆĄkolskog druga, zarobljena, ali da je nije silovao već da joj je poslao hranu i da ju je ĆĄtitio kada su ostali hteli da je ubiju“, kaĆŸe se u zahtevu.
Kostjerevac, koji je u SAD doĆĄao sa suprugom i ima petoror odrasle dece, optuĆŸen je u BiH 2015. godine.

Prema sudskim dokumentima, on pati od posttraumatskog sindroma, problema s pamćenjem, dijabetesa, visokog pritiska, a imao je i srčani udar.

On je naveo da se zbog zdravstvenih problema nije dobrovoljno pojavio pred sudom u BiH.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.