U trendu

Ekstremisti u Barseloni kupovali noževe i sekiru između dva napada

Sudska dokumenta pokazuju da su članovi španske ekstremističke ćelije kupili noževe i sekiru između prvog i drugog fatalnog napada u Kataloniji, koje su prošlog četvrtka izveli s razmakom od samo osam sati.

Ovi detalji su izneti na videlo nakon što je sudija španskog nacionalnog suda Fernando Andreu izdao naloge da se dvojica prezivelih osumnjičenih zadrže u zatvoru bez prava na kauciju, a da se treći privremeno pusti na slobodu, dok je četvrtom određen policijski pritvor u trajanju od još 72 sata, prenosi AP.

U dokumentima se navodi da je ekstremistička ćelija bila primorana da improvizuje napade ili da realizuje alternativne planove za nasilje nakon što je kuća u kojoj su pravili eksplozivne naprave eksplodirala u sredu uveče.

„Eksplozija je osujetila prvobitni plan terorista i ubrzala sled naknadnih događaja“, rekao je sudija u odluci koju je sud kasno večeras objavio.

Posle eksplozije, u kojoj su neki ekstremisti poginuli, preostali napadači su iznajmili kombi i izveli napad u Barseloni u četvrtak po podne, a potom napad noževima u Kambrilsu, usmrtivši ukupno 15 osoba i ranivši više od 130 ljudi.

Sudija Andreu je saopštio i da je u ruševinama kuće u Alkanaru, jugozapadno od Barselone, policija pronašla nekoliko avionskih karata za Brisel na ime imama koji je osumnjičen da je vodio ćeliju, a koje je izdala španska aviokomopanija „Vueling“, prenosi Rojters.

Takođe je, kako se navodi u saopštenju, nađena poruka na arapskom pod naslovom „Kratko pismo vojnika Islamske države u zemlji al-Andalus za krstaše, one koji su puni mržnje, grešnike, nepravedne i iskorumpirane“.

Al-Andalus je bio islamski naziv za Španiju u Srednjem veku kada je većina te teritorije bila pod muslimanskom kontrolom, objašnjava britanska agencija.

Prema odluci Visokog suda u Madridu, Mohamed Huli Šemlal i Dris Ukabir ostaće u zatvoru pod optužbom za članstvo u terorističkoj organizaciji i ubistvo.

Treći osumnjičeni Salh El Karib, koji je vodio internet kafe u Ripoliju gde je većina osumnjičenih živela, ostaće u pritvoru dok bude trajala istraga, a četvrti osumnjičeni Mohamed Ala biće oslobođen pod određenim uslovima.

Četvorica uhapšenih muškaraca, za koje se sumnja da su deo terorističke ćelije, izvedeni su pred sud u Madridu zbog sumnje da su umešani u planiranje ili izvođenje dva napada u Kataloniji.

Trojica su uhapšena 17. i 18. avgusta u gradu Ripolu na severu Katalonije, a četvrti u Alkanaru, gde je u eksploziji u jednoj kući, u kojoj su, kako se kasnije ispostavilo, ekstremisti planirali napade i pravili bombe, poginuo marokanski imam, Abdelbaki Es Sati, za koga se veruje da je radikalizovao mlade koji su počinili terorističke napade u Španiji.

Španska policija je u ponedeljak potvrdila da je ubijen glavni osumnjičeni za napad izveden kombijem u četvrtak u Barseloni, a reč je o 22-godišnjem Marokancu Junesu Abujakubu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.