U trendu

Ekvador: U neredima u zatvoru stradalo 24 zatvorenika

KITO – Najmanje 24 zatvorenika su poginula, a 48 je povređeno u neredima u jednom zatvoru u Ekvadoru, saopštila je danas vlada te zemlje.

To je treća smrtonosna pobuna ove godine u zatvorskom sistemu te dtržave, prenosi agencija Rojters.

Incident se dogodio u zatvorskoj ustanovi „Penitensiarija del Litoral“ u provinciji Guajas, objektu koji je poslednjih meseci bio svedok krvavih borbi između bandi koje se nadmeću za kontrolu u zatvoru.

„U Centru za lišavanje slobode Guajas N1 je aktivirano upozorenje zbog pucnjave i eksplozija u nekoliko područja“, navodi se u saopštenju državne zatvorske agencije SNAI.

„Kao rezultat sukoba, 24 zatvorenika je stradalo, a 48 je zadobilo povrede“, precizira se u saopštenju.

Vlasti su, kako je saopšteno, uspele da vrate kontrolu nad objektom u popodnevnim satima, nakon ranije evakuacije osoblja i raspoređivanja policajaca u zatvor i vojnih oficira da čuvaju spoljašnjost.

Neredi su izbili u februaru i julu u zatvorskom sistemu u zemlji, u kome je smešteno oko 39.000 zatvorenika. Najmanje 79 ljudi je poginulo u februarskom nasilju, a u julu je bilo najmanje 22 stradalih.

Predsednik Giljerlo Laso u avgustu je rekao da će vlada obezbediti veća sredstva za prenatrpani zatvorski sistem za izgradnju novih odeljenja i instaliranje nove opreme radi poboljšanja bezbednosti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.